Čebelarski izlet v Belo Krajina - 2001

 

Konec aprila 2001 smo se odločili da obiščemo čebelarja g. Milana Vajdo iz Bele Krajine.  G. Milan Vajda čebelari z okoli 200 čebeljimi družinami na več stalnih lokacijah. Po prisrčnem pozdravu, smo si ogledali dve njegovi stojišči, kjer nam je predstavil svoj način čebelarjenja. Seveda nam je predstavil tudi svojo zidanico, kjer smo poskusili njegove pridelke in se prepričali o gostoljubnosti belokranjcev.

Nato nas je g. Vajda popeljal po na ogled Gasilskega muzeja v Metliko.  Muzej je bil odprt 16. avgusta 1969, ob praznovanju stoletnice gasilstva na Slovenskem. Ustanoviteljica muzeja je Gasilska zveza Slovenije, v Metliki pa je muzej zato, ker je bilo tu 18. septembra 1869 ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem.
Obiskali smo tudi  Tri fare v vasi Rosanice . Na njenem severnem robu se v senci visokih lip skrivajo tri cerkve, obdane z visokim zidom. Postavljene so druga ob drugo, da se zdi že to nekam pravljično. Ne prihaja od treh župnij, ki bi imele tukaj svoj sedež, ampak so tri cerkve dale nenavadno ime kraju in od tod so ga Belokranjci ponesli povsod po svetu.

Za konec izleta pa smo obiskali kmetijo odprtih vrat Simonič v Drašičih kjer smo se okrepčali in v poznih večernih urah poslovili od svojega gostitelja.

 

 

Čebelarski izlet na Štajersko -  2002

 

V rahlo sprejemljivem

 

V rahlo spremenljivem aprilskem vremenu smo se odpravili na pot na Štajersko. Namenili smo se obiskati čebelarja g. Zorana Zidariča iz Ruš.    Po prisrčnem pozdravu nas je odpeljal do enega svojih stojišč in nam razložil čebelarjenje  s Kirarjevimi panji.  Kar prehitro sta minili dve uri in morali smo na dogovorjen obisk v hidrocentralo Fala. Elektrarna Fala je najstarejša elektrarna na slovenskem delu reke Drave. Graditi so jo pričeli leta 1913, s prvimi petimi agregati je začela obratovati že leta 1918.

Zaradi naraščajoče porabe električne energije je bil leta 1925 dograjen šesti in leta 1932 sedmi agregat. Po zaključku gradnje elektrarn na Dravi je postala pretočna zmogljivost turbin na Fali premajhna glede na preostale elektrarne v dravski verigi. Zaradi izenačitve pretokov s preostalimi elektrarnami je bil leta 1977 dograjen še dodatni osmi agregat s Kaplanovo turbino moči 17 MW, od temeljite prenove ob koncu 90-ih let pa elektrarna deluje le s tremi novejšimi agregati, ki izkoriščajo 14,6 m padca in imajo pri moči 58 MW letno proizvodnjo 260 milijonov kWh.

Našo pot  nas je vodila  v Maribor, kjer smo obiskali  dvorec Betnava. Tam so nas pričakali mariborski čebelarji z njihovim predsednikom g. Pušnikom. Po predstavitvi njihovega društva  in preizkušanju medice, smo si ogledali še čebelarsko trgovino. Naše potepanje po Štajerski pa smo zaključili na kmečkem turizmu na obronkih Pohorja.

 

Čebelarski izlet na Kras -  2003

 

To leto smo se odločili za izlet na Kras in sicer k znanemu čebelarju  Jožefu Švagelju iz Štanjela. Kot se za april spodobi nas je večino časa spremljalo deževno vreme, ki pa našega razpoloženja ni moglo pokvariti. G. Jožef Švagelj je čebelar,  turistični vodnik, je pa tudi oče naše čebelarke Petre Podgoršek. Zato je bil njegov sprejem še toliko bolj prisrčen. Najprej smo si ogledali slikovito naselje Štanjel. Idilična vasica, ki je  zanimiva za turiste, za življenje tam pa precej težavna, saj nimajo vodovoda. Spoznali smo sloviti Ferrarijev vrt,  zgodovino gradu in Fabianijevo pot . Pot nas je nato vodila na kmetijo Kobal, kjer so nam postregli s kraškimi dobrotami. Ko okrepčilu smo  obiskali  stojišče čebel g. Švaglja, kjer nam je predstavil njegov  način  čebelarjenja. Obiskali smo tudi lepo urejeno vojaško pokopališče  iz 1. svetovne vojne. Ker je g.Švagelj profesor in turistični vodnik,  nam je resnično izčrpno predstavil zgodovino njihovega kraja za kar smo mu vsi udeleženci zelo hvaležni

 

Čebelarski izlet na Tolminsko - 2004

 

V deževni soboti smo se člani obeh čebelarskih društev Skaručna in Tacen odpeljali proti tolminskem. Morebiti se je tudi nebo zaradi naše dobre volje vedno bolj jasnilo in že  v Idriji nas je pričakalo sonce. Odpravili smo se v rudnik živega srebra, kjer smo spoznali  podzemlje in  težko  življenje rudarjev.  Kar oddahnili smo si ko smo ponovno stopili na plano. Pot smo nadaljevali v Kobarid, kjer smo si ogledali muzej soške fronte. Človeka kar pretrese, ko ti slikovito predstavijo, kaj vse so morali vojaki na fronti prestati.  Grozljive pa so bile tudi izgube na tako majhnem prostoru.

Naš izlet smo nadaljevali z obiskom čebelarstva v idilični vasici Sužid v bližini Kobarida. Sprejela sta nas čebelarja ga. Marija Sivec in g. Dušan Žunko, ki skupaj čebelarita  z okoli 200 čebeljimi družinami. Ukvarjata pa se tudi z vzrejo matic. V prostem času go. Marija tudi vneto slika tako na platno, steklenice itd. Predstavila sta nam svoje čebelarstvo in pokazala eno od stojišč.

Druženje v resnično sončnem vremenu smo nadaljevali v bližnji gostilni kjer smo ob zvokih harmonike tudi zaplesali nato pa se preko Vršiča odpravili domov.

 

 

Čebelarski izlet na Kočevsko -  2005

Med čebelarskima društvoma Skaručna in Tacen že vrsto let poteka zgledno sodelovanje, ne samo na področju izobraževanja, temveč tudi na  izmenjavi praktičnih izkušenj. Ena takih priložnostih je tudi  vsakoletni čebelarski  izlet, ki ga organizirata predsednika obeh društev Tone Tome in Franc Gosar. Tokrat je bila na vrsti Kočevska regija.  Tradicionalni dež, ki nas spremlja skoraj vsako leto, tudi letos ni zatajil. Ko smo se v  soboto zjutraj, 17. septembra zbirali pred  Kulturnim domom v Vodicah, smo bili vsi oboroženi z dežniki, ter toplimi vetrovkami. Zaskrbljeno smo pogledovali v nebo, če se bo le kje pretrgal kak oblak in nam dal slutiti boljše vreme. Pred gasilskim domom v Tacnu so vstopili še preostali udeleženci in že smo jo mahnili proti Ribnici. Čemerno voljo so hitro pregnale dobrote, ki so jih zvarili naši čebelarji in napekle gospodinje, pa tudi nebo se je počasi zdelo bolj prijazno, saj je dež popolnoma prenehal.

V Kočevski reki sta nas pričakala predsednik čebelarskega društva Kočevje gospod Viktor Pešelj in gospodična Mirjam, sicer ena redkih domačink iz  Kočevske reke. Povedala nam je nekaj o zgodovini okoliških krajev, značilnostih tega področja  in o današnjem življenju . Ogledali smo si najstarejši oreh v Sloveniji in novozgrajeno cerkev sv. Janeza Krstnika. Cerkev so postavili v 90 letih  kot nadomestilo vseh porušenih sakralnih objektov na tem področju po drugi sv.  vojni.

Pot nas je nato vodila v osrčje jelkinega gozda, v domovanje medveda in seveda čebel. Mogočna drevesa, ki so se dvigala v jasno nebo, tišina in prekrasna jasa na kateri  je stal lepo urejen  čebelnjak  in   vremenska postaja. Pridružila  sta se nam še dva čebelarja iz Kočevja  – gospod Šercer in gospod Obranovič. Kako uspešno čebelariti, se  boriti proti boleznim in podobno, so teme,  o katerih  čebelarjem  nikoli ne zmanjka vprašanj in mnenj.  Beseda pa lažje steče, če je poleg  še prigrizek, ki smo ga prinesli s seboj in pokušino medenih izdelkov kočevskih gostiteljev. Kočevski čebelarji so nam med drugim tudi povedali, kako so zaščitili geografsko poreklo KOČEVSKI MED.

 Kar težko je bilo prekiniti veselo druženje, vendar nas je čas preganjal, saj smo imeli v programu  še nekaj ogledov. Ustavili smo se v Šeškovem domu v  Kočevju, kjer se je leta 1943  sestala prva slovenska vlada . V dvorani so razstavljene slike Božidarja Jakca s portreti takratnih udeležencev.  Ogledali smo si zanimiv  kratek film o nastanku in zgodovini Kočevja ter  razstavo o kočevskih Nemcih.

 Nato smo se  podali naprej proti Kolpi, kjer je ponovno  začelo rositi. Zapihal je hladen veter, zato smo si le  na hitro ogledali cerkvico sv. Ambroža,  zavetnika čebelarjev v Podgradu.  Po ozki ovinkasti cesti smo končno  prispeli  do kraja Stari trg ob Kolpi kjer nas je v gostišču, tik ob reki,   že čakalo kosilo.  Ogrela nas je topla juha, odlično pripravljene postrvi  in lahko smo se zavrteli ob zvokih  veselega  harmonikarja.

 

 Čebelarski izlet na Belo Krajino - 2006

 

 

 

Čebelarski izlet na Koroško - 2007

 

Čebelarska sezona je mimo, čebelarji so svoje čebele nahranili in pripravili za zimo. Tako si lahko malo oddahnejo in se udeležijo že tradicionalnega čebelarskega izleta, katerega vsako jesen prirejata ČD Skaručna in ČD Tacen.

Odpravili smo se že zgodaj zjutraj, saj nas je čakala dolga pot, ki nas je tokrat vodila na  Koroško. Kljub temu, da so vremenoslovci napovedovali lepše vreme, nas je zjutraj pospremilo nekaj drobnega dežja. A le-ta ni pregnal dobre volje. Po dobrih dveh urah vožnje in obvezno kavico,  smo prispeli v  Dravograd, kjer sta nas pričakala dva člana čebelarskega društva Prevalje in nas pospremila do njihovega člana g. Žvikarta. Družina Žvikart nam je pripravila prisrčen sprejem in nas pogostila z domačimi dobrotami in moštom. Spoznali smo se z njihovim načinom čebelarjenja in njihovimi pridelki. Ob tem je bila priložnost za izmenjavo izkušenj glede zdravljenja proti varoi, trenutno največji nadlogi čebelarjev. Z zanimanjem smo prisluhnili, kako koroški čebelarji sodelujejo  s turističnimi kmetijami in tako med seboj dopolnjujejo ponudbo.

Pot smo nadaljevali po dolini Meže do vasi Šentanel (znano koroško turistično vasico), kjer smo si ogledali Povhov mlin.  V lepo obnovljenem  mlinu  se je čas zavrtel nekaj desetletij nazaj in nas spomnil tistih časov, ko je  mlin še poganjala voda, ko je dišalo po sveže mleti moki in otrobih.    Kako prav nam je prišla prava koroška malica in sveži mošt. Ob zvokih domače glasbe so se nekateri celo  zavrteli. 

Prav dolgo se nismo mogli zadržati, saj nas je čakal še obisk mežiškega rudnika svinca in cinka.

Ob kratki predstavitvi in oblačenju v zaščitna oblačila, smo se podali  v neznan svet podzemlja. Ogledali smo si orodja, s katerim so pred davnimi časi kopali svinčevo rudo. Vsi smo si bili enotni, da je rudarski poklic zares težak. Redko kdo je preživel  trideset let dela v jami. Čeprav ni bilo toliko pogostih rudniških nesreč, pa je tu prah, ter težaško delo v podzemlju. Sedaj rudnik že deset let ne deluje več, ker je bila cena svinca tako nizka, da izkop ni bil dobičkonosen. Kljub temu pa v Mežici zbirajo stare akumulatorje in predelujejo svinec za izdelavo novih akumulatorjev.

Polni vtisov izpod zemlje smo se vrnili v vas Šentanel, kjer nas je na kmetiji Mikel čakalo pozno kosilo.  Že na dvorišču nas je pričakala domača  folklorna skupina iz Prevalj in nam odplesala venček koroških narodnih. Ob dobrotah koroške kuhinje nam je hitro minil čas in v  poznem večeru smo se odpravili proti domu.

Poslovili smo se zadovoljni, da smo preživeli lep jesenski dan in tako spet spoznali košček naše lepe Slovenije, kamor ne zaidemo vsak dan.

 

 

 

 

Čebelarski izlet v Dornavo -  2008

 

Podnebne spremembe, ekstremne vremenske razmere, vse to vpliva na živa bitja v naravi. Kot smo lahko spremljali  medijih,  vse te spremembe vplivajo tudi na čebele, bodisi z različnimi boleznimi, kot tudi s slabšimi pogoji preživetja. Zaskrbljujoče je izginjanje čebeljih družin, saj to vpliva na slabše opraševanje in s tem manjše pridelke v kmetijstvu in sadjarstvu. Zato je vedno bolj pomembna vloga čebelarja, da še bolj zavzeto in skrbno bedi nad svojimi prijateljicami, tudi takrat, ko narava ni zadosti radodarna s svojimi darovi.

September je čas, ko čebelarji zaključujejo svoje delo pri čebelah in se običajno odpravijo na tradicionalni izlet, ki je hkrati strokovna ekskurzija. Tokrat smo se čebelarji Čebelarskega društva Skaručna in Tacna zadnjo septembrsko soboto odpravili proti Štajerski. V polnem avtobusu dobre volje ni manjkalo,  saj so ves čas po avtobusu krožile dobrote, ki so jih pripravile žene naših čebelarjev, tako, da je pot kar hitro minila.

Ko smo se bližali Ptuju, smo lahko opazovali posledice toče in neurja, ki je pustošila po tem področju kak mesec pred tem. Strehe mnogih hiš so bile še vedno zasilno pokrite, pogoste pa tudi udrtine v fasadah in na strehah avtomobilov.

 Peljali smo se mimo Ptuja, si spotoma ogledali znameniti Puhov most in prispeli v  Dornavo, majhno vasico na Dravskem polju.

Pred Dornavskim gradom sta nas pričakali predsednica čebelarske zveze Ptuj ga. Metka Pihler in ga. Petek, ki sta nam razkazali grad in nam  povedali nekaj o zgodovini gradu. Začetki gradu segajo v 16. stoletje, ko je bil grad še veliko manjšo poslopje in so bili lastniki gradu družina Herberstein. Posest je skozi zgodovino menjala lastnike in sicer je bila v posesti družine  Sauer, Attemsov, Auerspergerjev in na zadnje rodbine Pongratz. Ob gradu se je raztezal vrt in krasen drevored. Dornavski grad velja za najpomembnejšo posvetno stavbo poznega baroka v Sloveniji. Osrednja slavnostna dvorana je poslikana s podobami antičnega junaka Herkula, ostali deli pa so bili opremljeni z rokokojskim pohištvom in okrašeni s številnimi štukaturami. Po 2. svetovni vojni so bili v njem najprej nastanjene delovne brigade, nato pa Zavod za varstvo in usposabljanje duševno prizadete mladine, danes pa je dvorec prazen. Z državno pomočjo in  pomočjo evropskih sredstev naj bi ga v nekaj letih obnovili.

Po ogledu gradu smo se odpravili v bližnjo lükarsko hišo (Čušekova domačija) v Dornavi, kjer nam je predsednica Turistično etngrafskega društva lukari Dornava ga. Marija Belšak predstavila delovanje društva. Nato so nam člani društva predstavili običaj  pletenja  čebule in nam pripravili pravo lükarsko malico.

Prav presenetljivo je, kako se vaščani med seboj povezujejo. K sodelovanju pritegnejo tudi mladino in z ohranjanjem starih običajev  ohranjajo tradicijo in ljubezen do rodne zemlje. Poleg lükarskega društva je zelo  aktivno  tudi čebelarsko društvo, gobarsko društvo, ribiško strelsko društvo…

Naša naslednja postaja je bila vasica Polenšak, kjer smo si ogledali lepo romarsko baročno Marijino cerkev. Zgodovino cerkve nam je podal župnik g. Slavko Štefko. Nato smo obiskali predsednika ČD Dornava gospoda Branka Vajda. Veliko nam je povedal o delovanju ČD Dornava, o njihovih uspehih pa tudi težavah. Pred leti so imeli tudi hud pomor čebel zaradi neprimerne uporabe fitosanitarnih sredstev. Kljub dokazom pa še vedno niso dobili nobene odškodnine. Ogledali smo si njegov čebelnjak ter kozarčku rujnega,  izmenjavali izkušnje pri delu s čebelami  in njihovemu zdravljenju.

Po daljšem postanku nas je pot vodila naprej v Sakušak pri Juršincih, kjer smo si ogledali  Puhov muzej.  Janez Puh je bil namreč  svetovno znan izumitelj, vizionar, tovarnar in podjetnik. Ogledali smo si film o njegovem življenju,  spominsko sobo  in nekaj  njegovih izumov.

Bilo je kar pozno in začeli so se oglašati naši želodci, zato smo se odpeljali v bližnji kmečki turizem AMUR v vasi Bodkovci. Ob sproščenem klepetu, ob prijeten ambientu ob ribnikih, glasbi itd nam je čas zelo  hitro minil. Morali smo se posloviti od naših gostiteljev, ki se jim ponovno v imenu obeh društev najlepše zahvaljujemo za prijetno soboto.  Domov smo se vrnili z mislijo, da smo spet spoznali nov košček prelepe slovenske zemlje in prijaznih ljudi.

 

Utrinki z izleta

 

 

 

 

Čebelarski izlet v Bizeljsko -  2009

Rahla meglica, ki se je počasi dvigovala iz kotlin, je obetala prijetno toplo  jesensko soboto. Počasi se je danilo, ko smo se odpravljali iz Vodic. V Tacnu so se nam pridružili še čebelarji iz ČD Tacen in napolnili avtobus do zadnjega sedeža.  Že kmalu po odhodu je  po avtobusu zadišalo po domačem  medenem  pecivu,  ki so ga pripravile naše boljše polovice. Seveda pa tudi moški niso zaostajali s svojimi medenimi tekočimi pripravki.  Razpoloženje v avtobusu je bilo prijetno in vožnja  je kar hitro minila.

Tokratni cilj je bilo Bizeljsko. Pokrajina, ki se razprostira  ob jugovzhodni hrvaški meji , marsikomu ni preveč poznana. Čebelarji prevozniki pa jo dobro poznamo, saj vsako leto odpeljemo tja čebele na akacijevo pašo. Ko se v sredini  maja začne razcvetati akacijeva, je pogled na pobeljene gričke zares veličasten. Še bolj pa so zadovoljne naše čebelice, kadar je paša obilna.

 Prvi postanek je bil v Brežicah, kjer smo si ogledali  zelo lepo urejen muzej v brežiškem gradu, v katerem je etnološka, arheološka zbirka ter muzej novejše zgodovine. Najbolj nas je navdušila viteška dvorana, ki s svojimi freskami  iz 17.stoletja predstavlja   biser baročnega posvetnega stenskega slikarstva na Slovenskem.  Dvorana je izredno akustična in je zato primerna za razne koncerte in  druge prireditve.

 Pot nas je naprej  vodila iz Brežic  preko Dobove v vas  Bojsno. Do turistične kmetije Kelhar smo se povzpeli po ozki cesti  s prečudovitim pogledom na  lepo obdelane vinograde. Med vrstami trte so obiralci hiteli obirati grozdje,  saj je bila zadnja septembrska sobota višek trgatve. H Kelharjevim smo prišli na ogled   repnic. Repnice so jame, skopane  v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo panonsko morje. Ime so dobile po repi, ki so jo ljudje poleg drugih poljskih pridelkov shranjevali v njih. Zaradi stalne vlage, okrog 95 %j in stalne temperature 8 stopinj je bil v času, ko še ni bilo hladilnikov,  to najprimernejši prostor za shranjevanje živil. Danes so večinoma namenjene za shranjevanje vina in v turistične namene. Pripravili so nam degustacijo vin ter sveže pečeno ocvirkovo potico.

 Kar težko smo se odpravili naprej. Vendar nas je čakal še natrpan program. Pri Mariji Sušnik na Filovi domačiji smo si ogledali etnografsko zbirko treh generacij. Gospa Marija zbira vse predmete iz preteklosti, bodisi take, ki so služili v gospodinjstvu, na kmetiji ali pri raznih obrtnih dejavnostih. Kar milo se nam je storilo, ko smo gledali predmete, ki so jih še pred nedavnim  uporabljali naši starši ali stari starši, pa  smo jih zavrgli, ker so se nam zdele neuporabne, ker jih  je povozil čas. Kar prav je, da se najde tu pa tam  kdo, ki zna ceniti našo preteklo  dediščino in ohrani  nekaj  predmetov za spomin našim zanamcem.  

Središče bizeljske pokrajine je vas Bizeljsko, kjer na majhni vzpetini  z imenom Hribček    stoji  cerkev svetega Lovrenca. Cerkev je  najbolj znana po tem, da je tam  služboval kot kaplan Anton Martin Slomšek.  G. župnik si je kljub obilici dela s trgatvijo  vzel čas, nam razkazal cerkev ter spominsko sobo Antona Martina Slomška. V župnijski kleti smo poskusili »slomškovo«  vino  ter pecivo domačih gospodinj.

V gostišču Kocjan v Stari vasi,  nas je že čakalo kosilo. Tam pa se nismo dolgo obirali,  saj smo morali obiskati tudi naše stanovske prijatelje čebelarje.  

Kar nekaj naših članov ima na Bizeljskem stacionarne  čebelnjake. Prav vsi so nas vabili na obisk. Zaradi pomanjkanja časa smo samo za nekaj minut smo obiskali družino gospoda  Vogrinca ter  se nato ustavili pri družini g.  Kovačiča, ki je bil naš gostitelj.  Čeprav  razpet med Ljubljano in rodnim Bizeljskim, je eden večjih  čebelarjev na tem področju . Ogledali smo si  čebelnjak in prevozno enoto na njegovem domu   v Župelevcu.

Čebelarji so se pogovarjali o različnih načinih  čebelarjenja,   zaščiti čebel pred boleznimi, saj so to teme, o katerih jim  nikdar ne zmanjka besed.

 Ves dan smo spoznavali, da tod živijo zelo gostoljubni ljudje. Povsod smo bili lepo sprejeti in  postreženi. Za konec nas je pri Kovačičevih pričakala  polna miza domačih  dobrot. Od nekje se je prikazal mladenič s harmoniko, ki nas je zabaval ne samo z muziko, temveč tudi s šalami in skeči. Kaj kmalu se mu je pridružil baritonist  in bilo je  veselo, da še opazili nismo, kdaj se je stemnilo.

 Težko se je bilo posloviti, vendar je bila pot domov še dolga. 

Vsem,   predvsem pa družini Kovačič, se ob tej priliki  v imenu ČD Skaručna in ČD Tacen še enkrat  zahvalil za topel  sprejem.

 

 

Čebelarski izlet v Pomurje -  2010

Slovenija je tako majhna, pa tako raznolika. O tem smo se zopet prepričali, ko smo se zadnjo soboto v septembru s Čebelarskim društvom  Skaručna in Tacen odpravili v Prekmurje. Nekdaj dolgotrajna  vožnja sedaj zelo hitro  mine,  avtocesta je skrajšala vožnjo na dobri  dve uri in že v si v skrajno vzhodnem delu naše domovine. Pokrajina je ravna, neskončna so polja, kjer sedaj v jeseni še vztrajajo nasadi koruze, ostanki buč in  drugih poljščin.  Za nas, ki smo navajeni na visoke gore, na  gričevje poraščeno z  gozdovi, je bila to kar velika sprememba. Obisk Prekmurja ni pravi, če  človek ne obišče Otoka ljubezni pri Ižakovcih. Reka Mura se je skozi stoletja poigravala z naravo ob svoji strugi in ustvarila naravni otok. Stara legenda pripoveduje o mladi princesi, ki se je na tem otoku  sestajala  z revnim domačinom. V  spomin na to nesrečno ljubezen so otok poimenovali Otok ljubezni. Na otoku stoji znameniti »Plavajoči mlin na Muri«, ki je edini tovrstni objekt v Sloveniji in eden redkih v tem delu Evrope.

Posebno doživetje je tudi vožnja z brodom po Muri. Sicer mirna in počasna  reka pa ni vedno takšna. Kot so nam razložili domačini, je reka Mura divja in nevarna reka. Poplavljala je, odnašala mline in polja, hiše in ljudi. Ljudje so se spopadali z reko in jo poskušali ukrotiti – zajeziti. To težaško delo so nekdaj  opravljali Büjroši. V  Büjrušem muzeju smo si ogledali njihovo orodje in  kratek filmski prikaz o  njihovem delu. Strugo so morali utrjevati z vrbovimi vejami ter lesenimi piloti,  s kamenjem, kasneje  pa  so uporabljali  betonske  kocke in traverze.

Poskusili smo tudi büjroško malico. Ob  tleči žerjavici smo si  na leskovih palicah pogreli koščke kruha ga namazali  s česnom in  zaseko.  Poleg je prijal »Ljubezenski napoj« - šilce domačega žganja, ki baje uresniči vse želje. Bomo videli, če res.

Pot nas je vodila naprej v Beltince, kjer nas je pričakal predsednik g. Štefan Šemen in nam razkazal čebelarski dom, ki so ga domači čebelarji  ob pomoči občine zgradili sami.  Predstavil nam je način čebelarjenja v Prekmurju in organiziranosti njihovega društva. Nato nas je pospremil k  čebelarju Francu Horvatu.  Gospod Franc je že precej v letih, vendar še vedno  vztraja s  precejšnjim številom panjev.  Na veder  in zanimiv način nam je predstavil svoje življenje in nas pogostil skupaj z domačimi z dobrotami iz kuhinje in kleti, ki so nam dobro teknile. Obiskala pa nas je tudi letošnja medena kraljica Nataša Bukovec, ki je to postala na Radgonskem sejmu. Je  20-letna študentka mikrobiologije v Ljubljani, prihaja pa iz Lipe v Prekmurju, ter je članica ČD Beltinci.

Pot nas je peljala naprej proti severu na obrobje Goričkega, v vas Bodonce, kjer nas je pričakoval evangeličanski duhovnik g. Simon Sever.  Za marsikoga je bil zanimiv  ogled evangeličanske cerkve, prestavitve in razlage duhovnega življenja v njihovi fari. G. Sever je tudi čebelar in v ličnem čebeljnjaku ob cerkvi vodi čebelarski krožek za otroke.

Že rahlo utrujeni smo se odpeljali še na naš zadnji postanek v Jelenov hram v Beznovcih. V preprosti domoči prekmurski gostilni so nas čakale prekmurske specialitete – bograč, dödöle (krompirjevi žganci) in seveda prekmurska gibanica. Če bi bilo vreme bolj prijazno, bi si lahko ogledali jelene, divje prašiče in vrsto živali, ki jih imajo v ogradi za hišo. Tako pa smo se zadovoljno odpravili proti domu  in še dolgo se bomo spominjali prijaznih in  gostoljubnih prekmurcev.

 

Čebelarski izlet v Brkine -  2011

Do zadnjega sedeža napolnjen avtobus  nas je prvo oktobrsko soboto  še v mraku odpeljal proti Pivki.

V pričakovanju lepega dne je bilo vzdušje že zgodaj zjutraj veselo, nekaj pa so k dobremu razpoloženju prispevali tudi produkti čebelarjev, ki smo jih okušali med vožnjo.

Vožnja je kar hitro minila in že smo prispeli do prve postaje našega  tradicionalnega čebelarskega izleta, do Parka vojaške zgodovine  v Pivki.  Že na dvorišču so nas pozdravila  vojaška vozila, tanki  različnih dimenzij in starosti. V muzeju so razstavljeni  modeli, ki so sodelovali že med  2.svetovno  vojno,  pa do takih, ki so bili udeleženi v  osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Najbolj impozantna pa je bila seveda podmornica, ki je v Slovenijo prispela  leta  2008 iz Črne gore. Zanimivo je, da je precejšen del podmornice  izdelan iz slovenskih proizvodov, od akumulatorskih baterij, raznih instrumentov pa vse do  zaščitnih premazov). Po pripovedovanju našega vodiča, je bilo kar nekaj  članov  posadke Slovencev.

Našim čebelarjem so med ogledovanjem orožja in vojaške opreme  spomini uhajali v čase služenja vojske, ter obudili marsikatero prigodo.  Vsi prisotni  pa smo delili enotno željo,  da bi to orožje ostalo le še v muzeju, ne pa v funkciji rušenja, ubijanja....

Pot nas je vodila naprej po Brkinih in ustavili smo se v prijetni vasici Prem, ki je rojstna vas pesnika Dragotina Ketteja. V nekdanji ljudski šoli je urejena pesnikova spominska soba , poleg te pa je na  ogled tudi črna kuhinja. Z vrha griča, kjer stoji premski grad, je čudovit pogled na bližnjo in daljno okolico, saj lahko v jasnem vremenu od tu vidimo hribovje Snežnika, Nanosa, Kozleka, Šilentaborja, Vremščico in gradu Turn na nasprotnem griču.

V gradu Prem , ki je bila nekdaj letna rezidenca devinskih gospodov, je lepo urejena poročna dvorana, kapela in grajsko dvorišče, kjer se poleg porok odvijajo različne kulturne prireditve. 

Po kratkem ogledu, smo se z našo vodičko Saro Štenbergarodpravili v Ilirsko Bistrico. Mesto je nastalo ob trgovski poti, ki je vodila proti morju  in leži v zavetju Snežnika ob rečicah Kukčevo, Sušec Kovačevec.  Ugodna lega je omogočila razvoj mlinarstva, žagarstva  ter zeljarstva. V Ilirski Bistrici smo si ogledali ožje središče mesta, Hodnikov mlin ter hišo Antona Žnideršiča. Za odlično prestavitev sta poskrbeli lokalni vodički v brkinskem narečju. Nato smo obiskali čebelarski dom v središču mesta, kjer so nas pričakali domači čebelarji s predsednikom g.Zorkotom Šabcem na čelu, nas pogostili z malico, ter razkazali svoj dom, ki ga še obnavljajo. Čebelar  Vlado Čeligoj pa nas je povabil še v svoj čebelnjak,   nekaj kilometrov izven mesta.  Tu je bila tudi prilika za izmenjavo izkušenj pri čebelarjenju ter  degustacijo njegovih medenih izdelkov. 

Čakala nas je še ena postaja in sicer kmetija Primc v Veliki Bukovici, ki je znana po predelovanju kislega zelja. Gospodar nam je v nekaj besedah predstavil kmetijo in njihovo delo, gospodinja pa je pripravila degustacijo zelja na več načinov. Vsak od nas je odnesel s seboj domov lonček kislega zelja.

Dan se je že prevesil v pozno popoldne, zato smo se odpravili na zadnjo postajo. Kljub vsem pokušinam, ki smo jih imeli čez dan, nam je kosilo ob prijetnih zvokih domačih godcev pri Zemonski vagi dobro teknilo.

Ob povratku domov je bilo v avtobusu  kot v čebelnjaku, saj je tekel  pogovor o preteki čebelarski sezoni in načrtih za prihodnje leto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vsako leto ob zaključku čebelarske sezone, organiziramo skupaj s ČD Tacen strokovno ekskurzijo. Na ta način spoznavamo tako čebelarje, nove tehnologije čebelarjenja, odkrivamo pa tudi lepote Slovenije. V večini izbiramo kraje, ki niso turistično poznani. Vedno doživimo topel sprejem, za kar se vsem našim gostiteljem najlepše zahvaljujemo.

Galerija čebelarskega društva